Felelősségteljes befektetés

Nagy hangsúlyt fektetünk a felelősségteljes befektetésre, ami már az indulástól elválaszthatatlan része befektetési stratégiánknak. Határozottan hisszük, hogy a jó vállalatirányítás és társadalmi felelősségvállalás nem csak erkölcsileg helyes, hanem végső soron komoly hosszú távú értéket is teremt a portfoliónkba tartozó vállalatoknál. Célunk, hogy a portfoliónkba tartozó vállalatoknál minden érdekelt, valamint az általuk kiszolgált közösségek is hasznát lássák tevékenységünknek.

Különös jelentőséget tulajdonítunk a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási ("ESG") kérdéseknek a befektetési döntéshozatali folyamat során, ami a befektetési lehetőségek értékelésébe és átvilágításába ágyazódik be, illetve a befektetések teljes élettartama alatt jelen van. Együttműködünk a vezetőséggel, hogy javító célzatú intézkedéseket valósítsunk meg, és évente részletes környezetvédelmi jelentéseket és éves ESG áttekintéseket nyújtsunk befektetőinknek.

Az alkalmazottak száma 54%-kal növekedett a II. és III. alapok portfolióiba tartozó vállalatoknál a Mid Europa tulajdonosi szerepe alatt, és a portfolióiba tartozó vállalatok szintjén a munkatársak 47%-a nő.*

A Mid Europa aláírta az ENSZ felelős befektetési elveit (UN PRI), vagyis a befektetők olyan nemzetközi hálózatának tagja, akik azon munkálkodnak, hogy átültessék a gyakorlatba a felelős befektetés elveit. A kezdeményezés célja, hogy segítsen beépíteni a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) kérdéseket a befektetői döntéshozatali és tulajdonosi gyakorlatokba. Az UN PRI aláíróinál minden évben értékelik ezen elvek megvalósítását.

A Mid Europa támogatja a NESsT jótékonysági befektetési szervezetet, mely finanszírozási és üzletfejlesztési támogatást nyújt nagy horderejű társadalmi vállalkozásoknak KKE-ban. 2011-ben a Mid Europa megkapta a NESsT nemzetközi vállalkozási jótékonysági díját [International Venture Philanthropy Award], elismeréséül annak, hogy a Mid Europa 2008 óta aktív tanácsadóként és jelentős támogatóként járul hozzá a NESsT munkájához, valamint vezető szerepet tölt be a jótékonysági tevékenységeknek a magántőkét befektető üzletágban történő előmozdítása terén a régióban.

A Mid Europa arra is bátorítja a portfoliójába tartozó vállalatokat, hogy vegyenek részt helyi közösségeik életében, illetve járuljanak hozzá ahhoz. A portfoliónkba tartozó vállalatok számos jótékonysági akcióban vesznek részt, nem csak pénzügyi támogatás révén, hanem szolgáltatások és források formájában történő adományozással is.

*Mid Europa belső források, a felvásárlás éve és 2014. között.